• Kompot

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Kompot na bazie jabłek i pomarańczy oraz suszonych owoców: śliwek, moreli, gruszek, żurawiny z dodatkiem cynamonu, kardamonu, anyżu i goździków

 

Kategoria: Napoje

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegańska, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: ok. 3 l

Czas przygotowania: 50 minut

 

Składniki:

  • 5 jabłek o kwaśnym miąższu np. szara reneta lub boiken
  • 300 g wędzonych śliwek węgierek*
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g wędzonych gruszek
  • Sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 4 ziarna kardamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 l przegotowanej wody
  • Plastry pomarańczy i cytryny do dekoracji

* wędzone śliwki mają specyficzny smak i zapach, który nie wszystkim odpowiada, dlatego można je zastąpić suszonymi śliwkami lub zrobić pół na pół.

 

Przygotowanie:

  • Jabłka myjemy i bez obierania kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda, a następnie kroimy w kostkę.
  • Suszone owoce płuczemy na sicie. Wędzone gruszki kroimy w ćwiartki.
  • Wszystkie owoce, poza pomarańczą umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy, zalewamy 2 l wody i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie odcedzamy na sicie, owoce z powrotem umieszczamy w garnku, zalewamy 1 l przegotowanej wody i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Ponownie odcedzamy. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy.
  • Pomarańcze i cytryny dokładnie szorujemy i sparzamy gorącą wodą.

 

Sposób podania: Gotowy kompot przelewamy do szklanego naczynia i dekorujemy plastrami pomarańczy i cytryny.

 

Kompot Wigilijny

Wigilijny kompot z suszonych owoców

 

Kompot Wigilijny

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress