Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi i gwiezdnym pyłem

Ciasto na bazie mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, kakao, przyprawy do piernika, jajek, mleka, mlecznej czekolady, masła, miodu oraz cukru trzcinowego muscovado, przełożone powidłami śliwkowymi, oblane polewą z gorzkiej czekolady i posypany jadalnym brokatem

 

Kategoria: Desery → Ciasta

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Wegetariańska

 

Porcja: Forma o wymiarach 30 x 10 cm

Czas przygotowania: 120 minut (15 minut na przygotowanie, 45 minut na pieczenie, 60 minut na studzenie)

 

Składniki:

  • Ciasto
    • 1 tabliczka mlecznej czekolady (połamana na mniejsze kawałki)
    • 150 g masła (pokrojone na kawałki)
    • 150 ml pasteryzowanego mleka
    • 100 g miodu
    • 70 g cukru trzcinowego Muscovado* lub jasnego, drobnego cukru trzcinowego
    • 30 g cukru waniliowego
    • 2 jajka i 2 żółtka zerówki lub jedynki od szczęśliwych kurek
    • 250 g mąki pszennej tortowej typ 450
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 3 płaskie łyżki kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 łyżki przyprawy do piernika**
      • 6 płaskich łyżeczek mielonego cynamonu lub 2 laska
      • 2 płaskie łyżeczki mielonego kardamonu lub 6 ziaren
      • 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
      • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
      • 1 łyżeczka ziaren kolendry
      • 10 ziaren goździków
      • 2 gwiazdki anyżu
      • 10 ziaren ziela angielskiego
      • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • Ganache
    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    • 50 g masła
    • 50 g śmietanki UHT 30%
  • 200-250 g powideł śliwkowych
  • Dekoracja: jadalny brokat w złotym kolorze

 

* Cukier Muscovado to cukier o ciemnobrązowym kolorze i delikatnie klejącej konsystencji mokrego piasku. Idealnie nadaje się do pieczenia ciemnych ciast i pierników, a także do przygotowywania czekoladowych sosów i egzotycznych marynat.

** Możesz użyć gotowej przyprawy do piernika lub zrobić domową mieszankę przypraw. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do młynka do kawy i zmielić na drobny pył.

 

Przygotowanie:

  • Czekoladę z masłem i miodem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając o kilku ważnych zasadach:
    1. Do garnka nalewamy tyle wody, aby miseczka oparta na garnku jej NIE dotykała. Czekoladę rozpuszczamy za pomocą pary wodnej.
    2. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień na najmniejszy gaz, tak aby woda tylko odrobinę bulgotała.
    3. Czekoladę łamiemy na kawałki
    4. Miskę układamy na garnku razem z połamaną czekoladą, masłem i miodem i rozpoczynamy proces rozpuszczania. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, możemy od czasu do czasu pomieszać delikatnie łyżką, tak aby wszystkie składniki utworzyły jednolitą, kremową konsystencję.
    5. Aby nie dopuścić do zważenia czekolady, pilnujemy, aby nie przekroczyła określonej temperatury – 46 stopni C w przypadku czekolady białej i mlecznej oraz 48 stopni C w przypadku czekolady gorzkiej. Jeżeli nie posiadasz termometru i nie jesteś w stanie zmierzyć temperatury, postępuj bardzo ostrożnie według punktów 1-4.
  • Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka i żółtka ubijamy mikserem lub robotem kuchennym na wysokich obrotach ok. 4 minuty do momentu otrzymania puszystej, jasnożółtej masy. Dodajemy po 2 łyżki cukru trzcinowego i cukru waniliowego, nie przerywając ubijania. Kolejną porcję cukru wsypujemy, gdy poprzednia zostanie dobrze wmieszana w puszystą masę. Następnie w dwóch rzutach wsypujemy przesianą mąkę wraz pozostałymi składnikami i mieszamy do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie stopniowo wlewamy ostudzoną czekoladę i mieszamy do połączenia składników.
  • Formę smarujemy masłem, posypujemy mąką pszenną, tak aby przykleiła się do spodu i boków, nadmiar mąki usuwamy, wlewamy piernikową masę i wyrównujemy łyżką.
  • Piernik pieczemy w 175 stopniach opcja góra-dół przez ok. 45-50 minut. Pod koniec pieczenia robimy test patyczka. Jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że piernik jest gotowy. Upieczony piernik wyjmujemy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do całkowitego ostygnięcia. Następnie bardzo delikatnie wyjmujemy z formy i przenosimy na kratkę ułożoną na blasze do pieczenia.
  • Ganache: czekoladę z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji.
  • Odkrawamy górną część piernika do wyrównania, kroimy wzdłuż na pół, na dolną część kładziemy śliwkowe powidła i przykrywamy górną połówką. Nadmiar powideł usuwamy. Następnie polewamy przygotowana polewą i wyrównujemy łopatka lub nożem. Na koniec posypujemy gwiezdnym pyłem.

 

Pysznych Świąt życzy

Joanna Dżej Dżej Lutoborska

 

Świąteczny piernik

Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi i gwiezdnym pyłem

 

Świąteczny piernik

Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi i gwiezdnym pyłem

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress