Śledź pod buraczkiem

Kawałki filetów śledziowych schowane pod pierzynką z buraków, ziemniaków, cebuli, jajek, śmietany, majonezu, koperku i pietruszki

 

Śledzie mogłabym jeść codziennie, ale śledzia pod buraczkiem to i ze dwa razy dziennie :) Każdy, kto spróbuje tego śledzia prosi mnie o przepis. Ba! Nawet ci, co go nie próbowali ślinią się na samą myśl :) Śledzik najlepiej prezentuje się w szklanym, okrągłym naczyniu z płaskim dnem.

 

Kategoria: Dania rybne i Owoce morza

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa

 

Porcja: Naczynie o średnicy 22 cm i wysokości 10 cm

Czas przygotowania: 90 minut (30 minut na przygotowanie, 60 minut na pieczenie buraków) + 1 doba na leżakowanie

 

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych ok. 1 kg (pokrojone w paski o grubości 2 cm)
  • 3 cebule (drobno posiekane)
  • 4 buraki ok. 600 g (upieczone lub ugotowane i starte na tarce o grubych oczkach)
  • 6 ziemniaków ok. 700 g (ugotowane i starte na tarce o grubych oczkach)
  • 4 jajka (ugotowane na twardo i starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1/3 pęczka pietruszki (drobno posiekana)
  • 1/3 pęczka koperku (drobno posiekany)
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 400 ml majonezu
  • Pasteryzowane mleko
  • Gruboziarnista sól
  • Gruboziarnista pieprz

 

Przygotowanie:

  • Śmietanę łączymy z majonezem i odstawiamy.
  • Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni opcja góra-dół przez ok. 60-70 minut. Żeby sprawdzić czy buraki są gotowe możemy zrobić test patyczka – jeżeli patyczek gładko wchodzi w buraki to znaczy, że są wystarczająco miękkie. Gdy buraki wystygną, obieramy je ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, możemy przekroić na pół, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok. 15-20 minut, do momentu aż będą miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Następnie ziemniaki odcedzamy, czekamy do wystygnięcia i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Filety śledziowe płuczemy zimną wodą, zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na 30-60 minut. Dzięki moczeniu pozbywamy się nadmiaru soli i śledzie stają się delikatniejsze. Następnie znów płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm.
  • Na dnie naczynia układamy połowę śledzi. Posypujemy połową posiekanej cebulki, oprószamy solą i pieprzem i polewamy niewielką ilością sosu ok. 100 ml. Delikatnie rozrzucamy połowę startych buraków, oprószamy solą i pieprzem i polewamy niewielką ilością sosu śmietanowo-majonezowego ok. 100 ml. Następnie delikatnie rozrzucamy połowę startych ziemniaków, oprószamy solą i pieprzem i polewamy niewielką ilością sosu ok. 100 ml. Powtarzamy układanie warstw. Na sam koniec posypujemy startymi jajkami. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy na całą noc do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką i koperkiem.

 

Śledź

Śledź pod buraczkiem

 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress