Puszysty omlet z konfiturą jagodową

Placek na bazie mąki pszennej, jaj i kefiru podany z greckim jogurtem i konfiturą z jagód

 

Omlet to mój smak dzieciństwa. I choć w kuchni rządziła zawsze mama, to nikt inny jak tata przyrządzał mi najlepszy na świecie omlet na bazie zsiadłego mleka. Uwielbiałam to puszyste, mięciutkie ciasto, rozpływające się w ustach i uwielbiam po dziś dzień :)

 

Kategoria: Dania mączne → Naleśniki, Omlety i Tortille

Kuchnia według stron świata: Francuska

Kuchnia według diety: Wegetariańska

 

Porcja: Omlet o średnicy 20 cm

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • Ciasto:
    • 40 g mąki pszennej wrocławskiej typ 550
    • 2 jajka zerówki lub jedynki od szczęśliwych kurek
    • 5-6 łyżek gęstego kefiru lub zsiadłego mleka
    • 1 łyżeczka soli
  • Dodatki:
    • Konfitura jagodowa
    • Jogurt grecki lub gęsta, kwaśna śmietana 18%
  • Olej rzepakowy rafinowany do smażenia

 

Przygotowanie:

  • Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy kefir, sól i miksujemy chwilę do połączenia składników. Mąkę dodajemy w dwóch rzutach i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Białka ubijamy ok 4 minuty na sztywną pianę.. Po ubiciu, białka dodajemy do mąki z jajkami i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wlewamy masę i równomiernie rozprowadzamy po patelni. Smażymy ok. 2 minuty na średnim gazie, aż spodnia część lekko się nam przyrumieni. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oleju rzepakowego. Najlepiej użyć patelni o większej średnicy, tak aby można było swobodnie przerzucić omlet na drugą stronę. Gdy spodnia część jest już odpowiednio przyrumieniona, przerzucamy omlet na drugą stronę i smażymy na średnim gazie ok. 3-4 minuty. Łopatką podważamy brzegi i sprawdzamy stopień zarumienienia.

 

Sposób podania: Omlet przekładamy na talerz, smarujemy greckim jogurtem, a na wierzch układamy jagodową konfiturę.

 

Smacznego życzy

Joanna Dżej Dżej Lutoborska

 

Omlet

Puszysty omlet z konfiturą jagodową

 

Omlet

Puszysty omlet z konfiturą jagodową

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress