• Bruschetta

Włoska Bruschetta

Zapiekanka z chrupiącą bagietką, ciągnącą mozarellą, pomidorami pokrojonymi w kosteczkę, rukolą i oliwą czosneczkową

 

Ostatnio wspominaliśmy z mężem Maciejem czasy studenckie, a dokładniej co wtedy, jako biedni studenci futrowaliśmy namiętnie co drugi wieczór.  Wtedy nie miałam pojęcia o gotowaniu i to głównie mój mąż urzędował w kuchni. Nie był specjalnie zapalonym kucharzem, ale jedna rzecz wychodziła mu zdecydowanie najlepiej – bruschetta z chrupiącą bagietką i ciągnącą mozzarellą. Od tego czasu minęło już ładnych parę lat, ale smak pozostał ten sam :)

 

Kategoria: Przystawki i Przekąski → Kanapki i Grzanki

Kuchnia według stron świata: Włoska

Kuchnia według diety: Wegetariańska

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 3 kule mozzarelli (starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 pomidor (pokrojony w kosteczkę)
  • Rukola
  • Masło lub masło czosneczkowe*
  • Oliwa z oliwek lub oliwa czosneczkowa*
  • Sól, pieprz

*Masło czosneczkowe i oliwę czosneczkową stosujemy zamiennie, chyba że ktoś lubi mocno czosnkową bruschettę :)

 

Przygotowanie:

  • Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze części, smarujemy masłem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni opcja góra dół przez ok. 5 minut. Wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut, do momentu aż ser się rozpuści.
  • Na upieczone grzanki kładziemy pomidora pokrojonego w kostkę, listki rukoli, polewamy oliwą i na koniec posypujemy solą i pieprzem.

 

Smacznego życzą

Joanna Dżej Dżej i Panicz Maciej Lutoborscy

 

Bruschetta

Włoska Bruschetta

 

Bruschetta

Włoska Bruschetta

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress