• Klopsiki wieprzowo-wołowe

Klopsiki po włosku

Klopsiki wieprzowo-wołowe w passacie pomidorowej z dodatkiem parmezanu w towarzystwie kaszy jęczmiennej perłowej

 

Uwielbiam kuchnię włoską, ale niewątpliwie bliska mi jest również kuchnia polska. Dlatego dziś na obiad serwujemy polskie klopsiki we włoskim stylu :)

 

Kategoria: Dania mięsne → Mięsa różne 

Kuchnia według stron świata: Włoska, Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit

 

Porcja: ok. 45 klopsików o średnicy 3 cm

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki:

  • Mięsny farsz
    • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 250 g mięsa mielonego wołowego
    • 1 jajko zerówka lub jedynka od szczęśliwych kurek
    • 1 średnia cebula (drobno posiekana)
    • 4 ząbki czosnku (wyciśnięte przez prasę)
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 30 g bułki tartej z grahamki*
    • Bułka tarta z grahamki do obtoczenia klopsików (klopsiki w wersji smażonej)*
    • Olej rzepakowy rafinowany do smażenia (klopsiki w wersji smażonej)
  • Passata pomidorowa
    • 1 l passaty pomidorowej**
    • 1 łyżka soli
    • ½ łyżki mielonego, czarnego pieprzu
    • 3 łyżki cukru trzcinowego / 3 łyżki ksylitolu / 2 łyżki fruktozy
    • 3 łyżki suszonej bazylii
    • 3 łyżki suszonego oregano
  • Dekoracja
    • Twardy ser do posypania np. parmezan, grana padano czy pecorino
    • Świeża bazylia lub kolendra
  • Dodatki:
    • 150 g kaszy jęczmiennej perłowej

* Bułka tarta z grahamki ma niższy indeks glikemiczny

** Polecam passatę pomidorową Cirio Rustica

 

Przygotowanie:

  • Passata pomidorowa:
    • Klopsiki w wersji duszonej. Passatę z przyprawami przekładamy do rondelka i gotujemy ok. 5 minut na małym gazie, tak, aby cukier się rozpuścił. Gotową passatę przelewamy na patelnię, na której będziemy dusić klopsiki.
    • Klopsiki w wersji smażonej. Passatę z przyprawami przekładamy do rondelka i gotujemy ok. 10-15 minut na małym gazie, tak, aby zredukować objętość i zagęścić przecier. Jeżeli passata jest wyjątkowo rzadka zwiększamy czas gotowania.
  • Klopsiki:
    • Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, cebulę, czosnek, bułkę tartą, sól, pieprz i mieszamy wszystko dokładnie rękoma do uzyskania jednolitej masy. Gdy wszystkie składniki ładnie się połączą zaczynamy formować klopsiki o średnicy ok. 3 cm.
    • Klopsiki w wersji duszonej. Passatę przelewamy na patelnię, wkładamy klopsiki i dusimy ok. 25-30 minut.
    • Klopsiki w wersji smażonej: Klopsiki obtaczamy w bułce tartej. Patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy, wkładamy klopsiki i smażymy na małym ogniu ok. 15 minut, tak aby zarumieniły się z każdej strony. Przekładamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowaną passatą. Na koniec posypujemy startym parmezanem i świeżą bazylia lub kolendrą.
  • Kaszę jęczmienną perłową gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Smacznego życzy

Joanna Dżej Dżej Lutoborska :)

l

Klopsiki wieprzowo-wołowe

Klopsiki po włosku

 

Klopsiki wieprzowo-wołowe

Klopsiki po włosku

1 Comment

  • comment-avatar
    www.eioba.pl 23 grudnia 2015 (05:57)

    Perfekcyjny artykuł. Mam nadzieję, że na nim nie poprzestaniecie 😉

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress