• Domowe nuggetsy z dipem diabelskim

Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce z dipem diabelskim i pieczonymi batatami

Kawałki piersi indyka w panierce z płatków kukurydzianych z ostrym dipem i pieczonymi słodkimi ziemniakami

 

Kategoria: Dania mięsne

Kuchnia według stron świata: Amerykańska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki:

  • Indyk w panierce:
    • 400 g piersi z indyka
    • 1 jajko
    • 3 łyżki ziół prowansalskich
    • 70 g płatków kukurydzianych (rozgniecione, ale niezbyt drobno)
    • Olej rzepakowy rafinowany (w wersji smażonej)
  • Bataty:
    • 1 duży batat ok. 400 g
    • 1 łyżka suszonego rozmarynu
    • 1 łyżka suszonego tymianku
    • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
    • ½ łyżeczki soli morskiej
    • 1/3 łyżeczki pieprzu
    • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
    • Dekoracja: kilka gałązek świeżego tymianku
  • Sos diabelski:
    • 6 łyżek gęstej passaty pomidorowej
    • 4 łyżki majonezu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
    • ½ łyżeczki soli
    • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez prasę)
    • 2 łyżeczki płynnego miodu

 

Przygotowanie:

  • Pieczone bataty:
    • Batatami zajmujemy się w pierwszej z kolejności, z uwagi na fakt, że pieką się kapkę dłużej niż indycze kąski.
    • Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
    • Zioła i przyprawy przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.
    • Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oleju za pomocą silikonowego pędzelka, układamy ziemniaczki, posypujemy połową mieszanki przypraw i mieszamy drewnianą łyżką, tak, aby przyprawy równomiernie pokryły ziemniaczki. Czynność powtarzamy. Na koniec polewamy resztą oleju rzepakowego i ponownie mieszamy.
    • Bataty pieczemy ok. 35 minut w 190 stopniach opcja góra-dół. W czasie pieczenia ziemniaki kilkakrotnie mieszamy drewnianą, aby przepiekły się równomiernie z każdej strony. Wyjmujemy po jednym i próbujemy.
  • Indyk w panierce:
    • Pierś indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki o wymiarach ok. 3×6 cm, następnie delikatnie tłuczemy z obu stron.
    • Pokrojonego indyka zanurzamy w miseczce z roztrzepanym wcześniej jajkiem, następnie odsączamy z nadmiaru jajka, przekładamy do czystej miseczki, obsypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy, tak aby zioła równomiernie pokryły kawałki indyka.
    • Kąski indyka układamy na desce i posypujemy rozgniecionymi płatkami kukurydzianymi z jednej strony, po czym odwracamy na drugą stronę i czynność powtarzamy.
    • Kąski układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach opcja góra–dół, do momentu, aż nabiorą rumieńców. Kąski możemy również usmażyć na patelni.
  • Składniki sosu diabelskiego przekładamy do miseczki i mieszamy do całkowitego połączenia.

 

Sposób podania: Kąski indyka układamy na talerzu razem z upieczonymi bataty. Sos podajemy w oddzielnej miseczce.

 

Domowe nuggetsy

Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce z dipem diabelskim i pieczonymi batatami

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress