• Zupa grochowa

Grochówka na golonce z musztardą rosyjską i grzankami z grahamki

Zupa grochowa na bazie łuskanego grochu, gotowana na golonce z dodatkiem włoszczyzny, suszonego majeranku i cząbru oraz musztardy rosyjskiej i grzankami z bułki grahamki

 

Kategoria: Zupy

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa

 

Porcja: ok. 1,5 l

Czas przygotowania: 2,5 h

 

Składniki:

  • 3 l wody
  • 400 g golonki lub wędzonego boczku w jednym kawałku
  • 400 g łuskanego grochu
  • 2 marchewki (obrane i pokrojone na większe kawałki)
  • 2 pietruszki (obrane i pokrojone na większe kawałki)
  • 1 por (pokrojony na większe kawałki)
  • Kawałek selera (obrany i pokrojony na większe kawałki)
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • Kilka listków laurowych
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • Natka pietruszki (drobno posiekana)
  • 3 grahamki
  • 3-4 łyżki klarowanego masła

 

Przygotowanie:

  • Groch zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia przez całą noc. Grochu możemy nie namaczać, ale wtedy wydłuża się proces gotowania.
  • Golonkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę, por, seler) oraz przyprawy (majeranek, cząber, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, sól) i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką cedzakową zbieramy szumowiny pływające na powierzchni. Po 30 minutach dodajemy odsączony groch i gotujemy ok. 2 h, do momentu, aż groch się rozpadnie. Pod koniec gotowania wyjmujemy warzywa (nie będą nam już potrzebne) oraz golonkę, którą kroimy na małe kawałki i z powrotem wkładamy do zupy. Gdy grochówka jest już gotowa dodajemy musztardę rosyjską i mieszamy do połączenia składników.
  • W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Grahamki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na klarowanym maśle, do momentu, aż staną się chrupiące. Od czasu do czasu grzanki mieszamy drewnianą łyżką, tak aby przyrumieniły się równomiernie z każdej strony.

 

Sposób podania: Grochówkę przelewamy do bulionówek, posypujemy natką pietruszki i grzankami z grahamki.

 

Zupa grochowa

Grochówka na golonce z musztardą rosyjską i grzankami z grahamki

 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress