• Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

Tarta na kruchym spodzie z puree z dyni, gorgonzolą, suszonymi pomidorami, czosnkiem, imbirem, chili, oscypkiem i świeżym tymiankiem

 

Kategoria: Dania mączne → Tarty i Quiche

Kuchnia według stron świata: Francuska, Polska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska

 

Porcja: Forma do tarty o średnicy 26 cm i wysokości 4 cm

Czas przygotowania: 40 minut (z gotowym kruchym ciastem i gotowym puree z dyni), 150 minut (z przygotowaniem kruchego ciasta i puree z dyni)

 

Składniki:

  • Kruche ciasto
  • Nadzienie
    • 400 g puree z dyni
    • 150 g gorgonzoli piccante* (pokrojona w kosteczkę ok. 1 x 1 cm)
    • 5 suszonych pomidorów
    • 2 ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez prasę)
    • 1,5 cm korzeń imbiru (obrany i starty na tarce)
    • ½ łyżeczki sproszkowanej chili
    • 1 łyżeczka soli
  • 100 g oscypka (starty na tarce o grubych oczkach)
  • Dekoracja: kilka gałązek suszonego tymianku

* Gorgonzola to miękki ser włoski o białej barwie z niebiesko-zielonym przerostem pleśniowym, ostrym smaku i zapachu oraz kremowej konsystencji, otrzymywany z mleka krowiego. Ser gorgonzola dostępny jest w dwóch wersjach: we wczesnym stadium dojrzewania jako gorgonzola dolce, czyli słodka oraz gorgonzola piccante, czyli pikantna o mocniejszym i intensywniejszym smaku, pojawiającym się w rezultacie naturalnego procesu dojrzewania

 

Przygotowanie:

  • Kruche ciasto
  • Puree z dyni
  • Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia przekładamy do miski i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Gotowe nadzienie wykładamy na podpieczony spód i posypujemy startym oscypkiem. 
  • Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni opcja góra-dół przez ok. 20 minut, do momentu rozpuszczenia sera. Upieczoną tartę wyjmujemy, studzimy chwilę i dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.

 

Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress