• Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Placuszki na bazie mąki pszennej (w wersji klasycznej) lub mąki orkiszowej (wersja z niskim indeksem glikemicznym), drożdży, jajek, mleka i jabłek

 

Kategoria: Dania mączne → Placki

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Wegetariańska

 

Porcja: ok. 10 sztuk

Czas przygotowania: 75 minut (15 minut na przygotowanie i smażenie, 60 minut na wyrośnięcie ciasta)

 

Składniki:

  • 200 g maki pszennej luksusowej 550 lub 200 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 200 ml pasteryzowanego mleka krowiego
  • 1 żółtko z jajek zerówek lub jedynek od szczęśliwych kurek
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • Olej rzepakowy rafinowany do smażenia
  • Cukier puder do dekoracji

 

Przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności robimy zaczyn drożdżowy. Drożdże rozpuszczamy w szklanej miseczce z dodatkiem 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Ciepłe mleko pobudzą drożdże do pracy, ale zbyt gorące po prostu je zabija i nie wyrastają. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji, przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. W tym czasie zaczyn powinien zwiększyć dwukrotnie swoją objętość. Jeżeli zaczyn nie wyrósł, należy sporządzić nowy.
  • Żółtko miksujemy ok. 2 minuty, do momentu uzyskania jasnożółtej, puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól, wlewamy zaczyn, resztę ciepłego mleka, mieszamy chwilę drewnianą łyżkę, po czym rozpoczynamy wyrabianie w robocie kuchennym do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej miski, nakrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni opcja góra-dół na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją objętość i utworzyć gładką kopułkę.
  • Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plastry (ogryzek wyrzucamy) i łączymy z sokiem z pomarańczy i cynamonem. Następnie dodajemy do wyrośniętego ciasta, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy przezroczystą folią i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Głębokość oleju powinna wynosić ok. ½ cm. Za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego życzy

Joanna Dżej Dżej Lutoborska

 

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

 

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress