• Dżem z gruszką i figami

Dżem gruszkowo – figowy z wanilią

Dżem gruszkowo – figowy z wanilią

Kategoria: Weki i słoiki wszelkiej maści

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: na ok. 1 kg

Czas przygotowania: 90 minut

 

Składniki:

  • 1 kg gruszek np. konferencja
  • 1 kg fig ok. 12 sztuk
  • 70 g cukru trzcinowego / 70 g ksylitolu / 40 g fruktozy
  • Sok z jednej pomarańczy
  • Sok z jednej cytryny
  • Skórka z 1/2 pomarańczy
  • Skórka z 1/2 cytryny
  • 2 laski wanilii

 

Przygotowanie:

Owoce myjemy, gruszki obieramy, usuwamy gniazda i razem z figami kroimy na części. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier/ksylitol/fruktozę, sok z owoców, startą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy i cytryny, ziarenka wanilii, zagotowujemy, następnie skręcamy płomień do minimum i gotujemy ok. 1-1,5 h do momentu, aż sok z owoców częściowo wyparuje i powstanie gęsty dżem. W trakcie gotowania możemy od czasu do czasu zamieszać zawartość garnka. Zdejmujemy owoce z ognia i czekamy do ostygnięcia.

 

Uwaga! Dżem możemy podać od razu lub zawekować. Jak to zrobić zapraszam do zakładki ABC gotowania „Jak przygotować weki”

 

Dżem z gruszką i wanilią

Dżem gruszkowo-figowy z wanilią

 

Powiązane przepisy:

Naleśniki z ricottą i dżemem gruszkowo-figowym

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress