• Konfitura żurawinowa

Konfitura żurawinowo-jabłkowa

Idealna konfitura do mięs i bardzo słodkich deserów

 

Kategoria: Weki i słoiki wszelkiej maści

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: ok. 500 g
Czas przygotowania: 12 godzin

 

Składniki:

  • 250 g żurawiny
  • 0,5 kg jabłek (antonówka, szara reneta, idared)
  • 50 g cukru trzcinowego / 50 g ksylitolu / 25 g fruktozy (jeżeli jabłka są wyjątkowo kwaśne cukrzydła dodajemy 2 razy więcej)
  • Sok z jednej pomarańczy
  • Skórka z połówki pomarańczy

 

Przygotowanie:

  • Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plastry (ogryzek wyrzucamy), przekładamy do garnka, dorzucamy umytą i przebraną żurawinę, dodajemy cukier/ksylitol/fruktozę, sok i skórkę z wyszorowanej pomarańczy, zagotowujemy, następnie skręcamy płomień do minimum i gotujemy ok. 1 h do momentu, aż sok z owoców częściowo wyparuje.. W trakcie gotowania możemy od czasu do czasu zamieszać zawartość garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka godzin lub najlepiej całą noc.
  • Następnego dnia całość ponownie zagotowujemy, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy przez ok. 30 minut, do momentu uzyskania konsystencji gęstych konfitur.
  • Konfiturę możemy podać od razu lub zawekować. Jak to zrobić zapraszam do zakładki ABC gotowania „Jak przygotować weki”.

 

Konfitura żurawinowa

Konfitura żurawinowo-jabłłkowa

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress