• Puree dyniowe

Puree z dyni

Upieczona, zmiksowana dynia jako dodatek do ciast, hummusu, kopytek, nadzienia w tartach

 

Kategoria: Dodatki

Kuchnia według stron świata: Polska, Amerykańska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegańska, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: ok. 1,5 kg (puree z wodą), 700 g (puree wyciśnięte z nadmiaru wody)

Czas przygotowania: 75 minut (15 minut na przygotowanie i 60 minut na pieczenie)

 

Składniki: 3 kg dynia Hokkaido

 

Przygotowanie:

  • Dynię myjemy, wydrążamy środek z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy skórką do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodatkowo przykrywamy papierem, aby dynia za bardzo nam się nie spiekła i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach opcja góra-dół.
  • Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki, przekładamy do garnka i miksujemy ręcznym blenderem do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  • Otrzymane puree jest zazwyczaj bardzo wodniste i aby pozbyć się nadmiaru wody, zmiksowane puree przekładamy na gazę lub bawełnianą ściereczkę i wyciskamy. Tak przygotowane puree zdecydowanie lepiej sprawdzi się w dyniowych kopytkach, czy jako dodatek do nadzienia w tartach. Jeżeli używany puree w wilgotnym cieście dyniowym, nie ma potrzeby odsączania z wody.

 

Uwagi: Aby zachować smak jesieni na długie zimowe wieczory, puree możemy z powodzeniem zamrozić w specjalnych woreczkach lub zawekować w słoikach. Jak to zrobić, zapraszam do zakładki ABC gotowania „Jak przygotować weki?.

 

Puree dyniowe

Puree z dyni

 

Powiązane przepisy:

Tarta dyniowa

Ciasto dyniowo-marchewkowe z ganachem z białej czekolady

Dyniowe babeczki na Halloween

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress