Góral Burger

Kanapka z boczkiem, oscypkiem, cebulą, grzybami, musztardą francuską i rukolą

 

Kategoria: Przystawki i Przekąski → Kanapki i Grzanki

 

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: 25 minut

 

Składniki:

  • 8 pajd razowego chleba
  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 8 plastrów oscypka o grubości ok. 0,5 cm
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 8 grzybów np. podgrzybków lub prawdziwków (pokrojone w plastry lub same kapelusze)
  • 2-3 łyżki klarowanego masła
  • Musztarda francuska
  • Rukola
  • Świeżo mielony pieprz i sól

 

Przygotowania:

  • Cebulkę podsmażamy na maśle klarowanym ok. 5 minut. Dodajemy grzyby, 1 łyżeczkę soli, mieszamy i podsmażamy jeszcze ok. 15 minut do momentu, aż cebulka pięknie się nam przyrumieni. Cebulkę z grzybami odkładamy na bok i na tej samej patelni podpiekamy pajdy chleba.
  • Na drugiej patelni podsmażamy plastry boczku z obu stron, do momentu, aż staną się chrupiące. Odkładamy boczek na bok i na tej samej patelni podsmażamy plastry oscypka, do chwili aż zaczną się rozpuszczać.

 

Sposób podania: Na kromce podpieczonego chleba układamy kolejno rukolę, plastry boczku, oscypek, cebulkę z grzybami, dodajemy odrobinę musztardy francuskiej, solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec przykrywamy drugą kromką. Podajemy na deskach.

 

Góral Burger

Góral Burger

 

Góral Burger

Góral Burger

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress