• Rozgrzewająca herbata

Rozgrzewająca herbata jesienno-zimowa

Czarna, liściasta herbata z pomarańczą, imbirem, goździkami, cynamonem, kardamonem i miodem

 

Gdy za oknem ziąb przeraźliwy warto sięgnąć po rozgrzewającą herbatę, pięknie pachnącą pomarańczą i korzennymi przyprawami. A jak do tego dorzucimy jeszcze, kocyk, kominek i psa na kolanach osiągniemy prawdziwą rozkosz :) Jako mieszadełka użyj lasek cynamonu, które dodatkowo wzbogacą smak i aromaty naszej herbaty. Podawaj w gronie najbliższych i zaskocz ich dodatkiem w postaci plastrów miodu.

 

Kategoria: Napoje → Herbaty

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: 5 minut (wersja ekspresowa), 15 minut (wersja gotowana)

 

Składniki:

  • Ulubiona, czarna, liściasta herbaty – u mnie earl grey z kawałkami pomarańczy, skórką cytryny, bławatkiem i naturalnym aromatem bergamotki
  • 4 plastry pomarańczy
  • 4 plasterki imbiru lub 2 łyżeczki startego imbiru
  • 12 goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu (w wersji ekspresowej)
  • 1 łyżeczka kardamonu (w wersji ekspresowej)
  • 1 laska cynamonu (w wersji gotowanej)
  • 8 ziaren kardamonu (w wersji gotowanej)
  • 4 łyżeczki ulubionego miodu – użyłam miodu lipowego
  • Dekoracja: 4 laski cynamonu
  • Dodatek: plaster miodu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  • Wersja ekspresowa: Herbatę parzymy w 95 stopniach ok. 3-5 minut. Dodajemy plastry pomarańczy i imbiru, wsypujemy cynamon, kardamon, goździki. Przykrywamy spodeczkiem na 2-3 minuty, aby smaki się przegryzły. Dodajemy miód i mieszały do rozpuszczenia. Na koniec ugniatamy plastry pomarańczy, aby puściły soki.
  • Wersja gotowana: Aby nasza herbata nabrała mocy i aromatu po zaparzeniu, przelewamy do garnka, dodajemy plastry pomarańczy i imbiru, laskę cynamonu, ziarna kardamonu, goździki i gotujemy na małym gazie ok. 10 minut. Przelewamy do filiżanek i gdy herbata odrobine przestygnie, dodajemy miód i mieszały do rozpuszczenia. Wkładamy plastry pomarańczy i ugniatamy, aby puściły soki.

 

Sposób podania. Jeżeli zależy nam na pięknej prezentacji, goździki możemy powtykać w plastry pomarańczy, a jako mieszadełka użyć lasek cynamonu.

 

Ciekawym dodatkiem do herbaty są plastry miodu, które możemy żuć jako gumę do żucia :) Należy odłamać niewielki kawałek i przeżuwać go ok. 5 minut. Następnie wypluć.

 

Powiązane wpisy:

Zaparzacze do herbaty

 

Rozgrzewająca herbata

Rozgrzewająca herbata jesienno-zimowa

 

Rozgrzewająca herbata

Rozgrzewająca herbata jesienno-zimowa

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress