• Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone na kruchym spodzie oblany malinowym kajmakiem

Sernik na bazie serka mascarpone, jajek, kwaśnej śmietany, cukru, mąki ziemniaczanej, soku z cytryny  podany na spodzie z herbatników i oblany masą kajmakową z cukru, śmietanki kremówki, malin i masła

 

Dziś mój Mąż Maciej dołącza do szczęśliwców po 30-tce :) Jako, że razem z psem teściów (Posokowcem bawarskim imieniem Lutek) jest sernikożercą nr 1, upiekłam iście dekadencki, kremowy sernik z mascarpone z cytrynową nutą i malinowym kajmakiem.

 

Kategoria: Desery → Ciasta

Kuchnia według stron świata: Polska, Włoska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska

 

Porcja: Tortownica o średnicy 25 cm

Czas przygotowania: 8 godzin (przygotowanie 15 minut, pieczenie 1,5 godziny, studzenie 6 godzin)

 

Składniki:

  • Kruchy spód:
    • 20 herbatników ok. 100 g
    • 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego / 2 łyżki g ksylitolu / 1 łyżka fruktozy
    • 50 g masła
  • Masa serowa*:
    • 1 kg serka mascarpone
    • 4 jajka zerówki lub jedynki
    • 4 żółtka zerówki lub jedynki
    • 200 g śmietany 18%
    • 200 g drobnego cukru trzcinowego / 200 g ksylitolu / 140 fruktozy
    • 30 g cukru waniliowego / 2 laski wanilii
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 5 łyżek soku z cytryny
  • Malinowy kajmak:
    • 150 g drobnego cukru trzcinowego / 150 g ksylitolu / 50 fruktozy
    • 300 ml śmietanki 30% UHT
    • 200 g malin
    • 50 g masła
  • Dekoracja: 20 g płatków migdałów
  • Masło + bułka tarta do wysmarowania formy

*Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej

 

Przygotowanie:

  • Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wypuszczamy bokiem. Boki formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki usuwamy.
  • Kruchy spód:
    • Herbatniki razem z cukrem kruszymy za pomocą blendera z ostrzem w kształcie litery S
    • Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy do połączenia składników.
    • Gotową herbatnikową masę wykładamy równomiernie na spód tortownicy, ugniatamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni opcja-góra dół przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy ok. 5 minut.
  • Masa serowa:
    • Serek mascarpone przekładamy do miski i miksujemy na małych obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy. Cukier trzcinowy łączymy z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną i dodajemy do serka mascarpone. Po chwili wlewamy śmietanę i sok z cytryny. Następnie wbijamy 2 jajka i gdy połączy się z masą dodajemy kolejne dwa i czynność powtarzamy do wyczerpania jajek.
    • Gotową masę wylewamy na podpieczony, herbatnikowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni opcja góra-dół. Od razu po włożeniu sernika zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny do momentu, aż masa serowa będzie całkowicie ścięta i sprężysta zarazem.
    • Gotowy sernik zostawiamy na 30 minut w wyłączonym i zamkniętym piekarniku i na kolejne 30 minut w lekko uchylonym. Następnie sernik wyjmujemy, przekładamy na kratkę i studzimy tak jeszcze przez 1 godzinę, po czym wkładamy na 4-5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z formy, otrzepujemy z pozostałości bułki tartej, odklejamy papier do pieczenia i przekładamy na paterę.
  • Malinowy kajmak:
    • Maliny miksujemy za pomocą ręcznego blendera. Następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek i przekładamy do rondelka. Wlewamy śmietankę, mieszamy do połączenia składników i podgrzewamy chwilę na małym ogniu, tak aby masa była lekko ciepła.
    • Cukier / ksylitol / fruktozę wsypujemy na lekko rozgrzaną patelnię i podgrzewamy na średnim gazie, aż cukier zacznie się karmelizować tzn. rozpuści się, zacznie lekko bulgotać i nabierze brązowego koloru (uwaga! ksylitol i fruktoza po rozpuszczeniu stają się przezroczyste a nie brązowe). Wlewamy śmietankę z malinami i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Uwaga! Może tu wystąpić reakcja wybuchowa i mogą pojawić się grudki, ale nie przejmujemy się tym faktem, tylko spokojnie czekamy, aż cukrzydło się rozpuści. Zmniejszamy gaz i gotujemy tak ok. 15-20 minut do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Podany czas jest szacunkowy, ponieważ szybkość gęstnienia zależy od powierzchni parowania. Pamiętajmy, że masa zgęstnieje jeszcze podczas studzenia. Na sam koniec dodajemy masło i mieszamy, aż masło połączy się z masą. Gotową masę studzimy ok. 15 minut po czym oblewamy sernik.
  • Płatki migdałów prażmy na patelni na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, aby podprażyły się równomiernie z każdej stroni. Gdy migdały zaczną się rumienić, to znaczy, że są gotowe. Czekamy ok. 5 minut, aż płatki przestygną i obsypujemy sernik.
Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress