• Tartaletki z kajmakiem i jeżynami

Tartaletki na kruchym spodzie z kajmakiem i jeżynami

Tartaletki na kruchym spodzie z kajmakiem i jeżynami

Kategoria: Desery → Ciastka i Ciasteczka

Kuchnia według stron świata: Francuska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska

 

Porcja: 6 tarlatetek o średnicy 9 cm
Czas przygotowania: 30 minut (z gotowym, kruchym ciastem i kajmakiem), 140 minut (łącznie z przygotowaniem kruchego ciasta i kajmaku)

 

Składniki:

  • Kruche ciasto
  • ok. 200 g kajmaku*
    • 300 g śmietanki kremówki uht 30%
    • 100 g cukru trzcinowego / 80 g ksylitolu / 50 g fruktozy
    • 30 g masła
  • 150 g jeżyn
  • Płatki migdałów

*Dla leniuszków proponuje wykorzystać gotową masę kajmakową w puszce :)

 

Przygotowanie:

  • Kruche ciasto
  • Kajmak:
    • Śmietankę przelewamy do rondelka i podgrzewamy chwilę na małym ogniu, tak aby była lekko ciepła.
    • Cukier / ksylitol / fruktozę wsypujemy na lekko rozgrzaną patelnię i podgrzewamy na średnim gazie, aż cukier zacznie się karmelizować tzn. rozpuści się, zacznie lekko bulgotać i nabierze brązowego koloru (uwaga! ksylitol i fruktoza po rozpuszczeniu stają się przezroczyste a nie brązowe).
    • Wlewamy śmietankę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Uwaga! Może tu wystąpić reakcja wybuchowa i mogą pojawić się grudki, ale nie przejmujemy się tym faktem, tylko spokojnie czekamy, aż cukrzydło się rozpuści. Zmniejszamy gaz i gotujemy tak ok. 30 minut do momentu, aż masa zacznie gęstnieć i przybierze jasnobrązowy kolor. Podany czas jest szacunkowy, ponieważ szybkość gęstnienia zależy od ilości składników i powierzchni parowania. Po 30 minutach dodajemy masło, mieszamy i gotujemy tak jeszcze 15-20 minut, aż masa osiągnie odpowiedni poziom gęstości. Pamiętajmy, że masa zgęstnieje jeszcze podczas studzenia.
    • Gotową masę kajmakową z puszki, przekładamy do rondelka, podgrzewamy 5 minut, dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
  • Płatki migdałów prażmy na patelni na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, aby podprażyły się równomiernie z każdej stroni. Gdy migdały zaczną się rumienić, to znaczy, że są gotowe.
  • Co dalej? Na podpieczony, wystudzony spód przelewamy kajmak, czekamy 15-20 minut, aby zgęstniał (możemy włożyć do lodówki), układamy jeżyny i posypujemy płatkami migdałów.

 

Tartaletki z kajmakiem i jeżynami

Tartaletki z kajmakiem i jeżynami

 

Tartaletki z kajmakiem i jeżynami

Tartaletki z kajmakiem i jeżynami

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress