• Zupa krem

Zupa krem z gruszki i pietruszki

Zupa krem na bazie bulionu warzywnego, gruszek, pietruszek z cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową i kminem rzymskim z dodatkiem śmietanki kremówki

 

Gdy w garnku spotyka się dorodna gruszka i smukła pietruszka wychodzi z tego zaskakujące połączenie o słodko-korzennym smaku  😉  😉  😉 

 

Kategoria: Zupy

Kuchnia według stron świata: Polska

Przepisy według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska (bez śmietanki), Kuchnia Fit

 

Porcja: 1 l

Czas przygotowania: 70 minut

 

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • ½ kg pietruszek (obrane i pokrojone w ćwiartki)
  • 2 twarde gruszki np. konferencja (obrane, pozbawione gniazd, pokrojone w ćwiartki)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki rafinowanej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 10-20 ml śmietanki kremówki UHT 30% lub 36% (opcjonalnie)
  • Dekoracja:
    • Płatki migdałów
    • Natka pietruszki

 

Przygotowanie:

  • Pokrojone gruszki i pietruszki przekładamy do miski, dodajemy oliwę, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i kmin rzymski i mieszamy do momentu, aż oliwa i przyprawy równomiernie pokryją nasze gruszki i pietruszki.
  • Gruszki i pietruszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach opcja góra-dół.
  • Upieczone gruszki i pietruszki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 30 minut. Następnie miksujemy za pomocą ręcznego blendera. Na koniec dolewamy śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Płatki migdałów prażmy na patelni na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, aby podprażyły się równomiernie z każdej stroni. Gdy migdały zaczną się rumienić, to znaczy, że są gotowe.

 

Sposób podania: Gotowy krem przelewamy do talerzy, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i dekorujemy natką pietruszki.

 

Uwagi: Krem możemy z powodzeniem zamrozić w specjalnych woreczkach lub zawekować w słoikach. Jak to zrobić, zapraszam do zakładki ABC gotowania „Jak przygotować weki?”.

 

Zupy krem z gruszki i pietruszki

Zupa krem z gruszki i pietruszki

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress