• Jajko sadzone z plastrami boczku

Sadzona sówka na boczku :-)

Jajko sadzone w formie sówki z plastrami chrupiącego boczku i szczypiorkiem

 

Jajka przeuwielbiam od zawsze, a w ostatnim czasie mam małego bzika na punkcie sówek. Jak to można połączyć w jedno? Proste – sadzona sówka 😛

 

Kategoria: Przystawki i Przekąski → Jajecznie

Kuchnia według stron świata: Angielska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa

 

Porcja: dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • 2 białka jajek zerówek lub jedynek
  • 4 żółtka jajek zerówek lub jedynek
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • Szczypiorek
  • Świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • Dodatek: kromki razowego chleba

 

Przygotowanie:

  • Białko oddzielamy od żółtek. Silikonową foremkę smarujemy masłem i kładziemy na rozgrzanej patelni. Najpierw wlewamy białko i czekamy ok. 1 minuty, po czym wbijamy żółtka. Jajka smażymy ok. 10 minut na minimalnym gazie pod pokrywką.
  • Na drugiej patelni smażymy plastry boczku do momentu, aż staną się chrupiące.

 

Sposób podania: Na talerzu układamy usmażone sówki, solimy i pieprzymy, poniżej kładziemy chrupiący boczek (w taki sposób, jakby sówka siedziała na gałęzi) i posypujemy szczypiorkiem.

 

Jajko sadzone z plastrami boczku

Jajko sadzone z boczkiem

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress