• Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami mojej mamy

Kule na bazie mąki pszennej, ziemniaków, jajek, ze śliwkami węgierkami z dodatkiem masła, cynamonu i kardamonu

 

Kategoria: Dania mączne → Pierogi i Kluchy

Kuchnia według stron świata: Polska, Austriacka

Kuchnia według diety: Wegetariańska

 

Porcja: 50 knedli

Czas przygotowania: 60 minut

 

Składniki:

  • 3 kg. ziemniaków np. irga
  • 40 g mąki pszennej poznańskiej typ 500
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soli
  • 3 jajka
  • 1,5 kg śliwek węgierek ok. 50 sztuk
  • Cynamon
  • Kardamon
  • Masło klarowane
  • Cukier trzcinowy / Ksylitol / Fruktoza

 

Przygotowanie:

  • Śliwki myjemy, usuwamy pestki i w miejsce pestek wsypujemy szczyptę cynamonu.
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy al. dente tzn. widelec powinien wchodzić z lekkim oporem. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Następnie przepuszczamy przez prasę o średnich otworach. Dodajemy jajka, sól oraz stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną i wyrabiamy na gładką masę. Gdy ciasto przykleja się do rąk podsypujemy mąką pszenną.
  • Z gotowego ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 3-4 cm i kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Każdy kawałek spłaszczamy dłonią, tak aby powstał kwadrat o wymiarach 4×4 cm i grubości ok. 1,5 cm. Na każdy kwadrat kładziemy śliwkę, zalepiamy i formujemy kulę (możemy delikatnie poturlać). Jeżeli ciasto przylepia się do rąk podsypujemy mąką pszenną.
  • Gotowe knedle wkładamy do gotującej, osolonej wody i gdy wypłyną na powierzchnie gotujemy ok. 4-5 minut. Ugotowane knedle wyjmujemy delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej.

 

Sposób podania: Knedelki układamy na talerzu, polewamy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem, kardamonem i na końcu cukrem trzcinowym

 

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress