• Zupa dyniowa

Zupa krem z dyni z pomarańczą, imbirem i mleczkiem kokosowym

Zupa krem na bazie bulionu rosołowego, dyni melonowej, soku z pomarańczy, białego wina i imbiru z dodatkiem soli, pieprzu, chili, curry i mleczka kokosowego

 

W roli głównej Królowa Jesieni – Dynia :) A jak dynia, to obowiązkowa zupa krem. To mój ulubiony przepis na zupę dyniową – pomarańcza, imbir i curry nadają dyni wyrazistego smaku, a mleczko kokosowe delikatności. Yaaaam :)

 

Kategoria: Zupy

Kuchnia według stron świata: Polska, Indyjska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa

 

Porcja: 2 l

Czas przygotowania: 2,5 h

 

Składniki:

  • 1 l bulionu rosołowego
  • 0,5 l przegotowanej wody
  • 2 kg dyni melonowej* (obrana, wydrążona i pokrojona w kostkę)
  • 2 średnie marchewki (obrane i pokrojone w talarki)
  • 2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki rafinowanej oliwy
  • 2 cm korzeń imbiru (starty na tarce)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki chilli
  • 2,5 łyżeczki curry
  • 165 ml mleczka kokosowe (1 puszka)
  • Dekoracja:
    • Olej z pestek dyni
    • Pestki dyni
    • Liście mięty lub kolendry

*Dynia melonowa o aromatycznym i miękkim miąższu idealna do zupy

 

Przygotowanie:

  • Dynię, marchew i czosnek podsmażamy na oliwie połączonej z masłem ok. 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszamy łyżką i pilnujemy, aby warzywa nam się nie przypaliły.
  • Podsmażoną dynię i marchewkę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem rosołowym, wodą, białym winem i sokiem pomarańczowym, dodajemy starty imbir i przyprawy.
  • Całość gotujemy na minimalnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie ok. 2-2,5 h, następnie miksujemy na gładki krem. Jeżeli po zmiksowaniu zupa jest zbyt gęsta dolewamy wody. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni

 

Sposób podania: Zupę przelewamy do talerzy, z oleju z pestek dyni robimy kropki i za pomocą wykałaczki lub cienkiego patyczka tworzymy fantazyjne wzorki, a na koniec dekorujemy prażonymi pestkami dyni i listkami mięty lub kolendry.

 

Uwagi: Aby zachować smak jesieni na długie zimowe wieczory, krem możemy z powodzeniem zamrozić w specjalnych woreczkach lub zawekować w słoikach. Jak to zrobić, zapraszam do zakładki ABC gotowania Jak przygotować weki?”.

 

Zupa dyniowa

Zupa krem z dyni

2 Comments

  • comment-avatar
    Małgorzata 2 listopada 2015 (15:34)

    Zupka przepyszna. Gotowałam wcześniej krem z dyni jednak nigdy w takim wydaniu. Rzeczywiście smak fenomenalny, rodzinka zachwycona:))) Bardzo dziękuję za przepis:)

  • comment-avatar
    Joanna Lutoborska 2 listopada 2015 (15:55)

    Małgosiu bardzo się cieszę, że smakowało. A jak rodzinka zadowolona, to serce rośnie :)

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress