Naleśniki orkiszowe z ricottą i dżemem gruszkowo-figowym

Ciasto z mąki orkiszowej razowej, mleka, wody, jajek i masła wypełnione włoskim, delikatny serkiem o słodkim smaku oraz dżemem gruszkowo-figowym z wanilią

 

Kategoria: Dania mączne → Naleśniki, Omlety i Tortille

Kuchnia według stron świata: Francuska, Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: na 5 cienkich naleśników lub 3 grubsze

Czas przygotowania: 20 minut (z gotowym dżemem), 90 minut (razem z przygotowaniem dżemu)

 

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    • 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
    • 150 ml mleka
    • 100 ml wody gazowej
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 jajko i 1 żółtko zerówka lub jedynka
    • 3-4 łyżki roztopionego klarowanego masła
    • Olej rzepakowy rafinowany do smażenia (opcjonalnie)
  • Dżem gruszkowo-figowy z wanilią:
    • ½ kg gruszek np. konferencja
    • ½ kg fig ok. 6 sztuk
    • 50 g cukru trzcinowego / 50 g ksylitolu / 25 g fruktozy
    • Sok z połówki pomarańczy
    • Sok z połówki cytryny
    • Skórka z 1/3 pomarańczy
    • Skórka z 1/3 cytryny
    • 1 laska wanilii
  • 1 serek ricotta 250 g
  • Dekoracja: 4-5 świeżych fig

 

Przygotowanie:

  • Ciasto na naleśniki:
    • Jajka ubijamy na wysokich obrotach do momentu otrzymania puszystej jasnożółtej masy. Dodajemy mleko, wodę, mąkę, sól i miksujemy jeszcze przez chwilę na niższych obrotach do momentu połączenia składników. Następnie wlewamy roztopione, ostudzone masło i mieszamy łyżką, aż masło połączy się z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
    • Rozgrzaną patelnie smarujemy cieniutko olejem rzepakowym, chochlą nabieramy ciasto (2/3 chocholi do cienkich naleśników i cała chochla do grubych naleśników) i sprawnym ruchem rozprowadzamy po patelni (zaczynamy nalewać z lewej strony i przechylając patelnie w prawą stronę, rozprowadzamy ciasto). Naleśniki smażymy ok. 2 minuty z jednej strony, po czym przerzucamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 1 minuty.
  • Dżem gruszkowo-figowy: Owoce myjemy, gruszki obieramy, usuwamy gniazda i razem z figami kroimy na części. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier/ksylitol/fruktozę, sok z owoców, startą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy i cytryny, ziarenka wanilii, zagotowujemy, następnie skręcamy płomień do minimum i gotujemy ok. 1-1,5 h do momentu, aż sok z owoców częściowo wyparuje i powstanie gęsty dżem. W trakcie gotowania możemy od czasu do czasu zamieszać zawartość garnka. Zdejmujemy owoce z ognia i czekamy do ostygnięcia.

 

Sposób podania: Naleśnik smarujemy serkiem risotta, na to kładziemy dżemor gruszkowo-figowy i zawijamy w rulonik lub składamy w trójkąt. Figi kroimy na ćwiartki i dekorujemy naleśniki.

 

Naleśniki orkiszowe z dżemem gruszkowo-figowym

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress