• Naleśniki

Ciasto na naleśniki w kilku wersjach

Ciasto z mąki (pszennej / orkiszowej razowej / gryczanej / z mąki z ciecierzycy), mleka, wody, jajek i masła

 

Francuskie crepes, polskie naleśniki – tak naprawdę nieważne skąd pochodzą, ważne że można je przyrządzić na milion różnych sposobów :-) Poniżej przepis na naleśniki w wilku wersjach: wersja klasyczna z mąki pszennej dla tradycjonalistów, a dla bezglutenowców, diabetyków i osób dbających o linię (naleśniki z niskim i średnim indeksem glikemicznym) wersja z mąki orkiszowej razowej, gryczanej i z mąki z ciecierzycy.

 

Kategoria: ABC gotowania

Kuchnia według stron świata: Francuska, Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: 5 cienkich naleśników lub 3 grubsze o średnicy ok. 22 cm 

Czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki na ciasto z mąki pszennej wrocławskiej typ 500 – wersja klasyczna dla tradycjonalistów o wysokim indeksie glikemicznym:

  • 100 g mąki pszennej wrocławskiej typ 500
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody gazowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko zerówka lub jedynka
  • 2 łyżka roztopionego klarowanego masła
  • Olej rzepakowy rafinowany do smażenia (opcjonalnie)

 

Składniki na ciasto z mąki orkiszowej razowej typ 2000 – wersja dla diabetyków o średnim indeksie glikemicznym:

  • 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody gazowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko i 1 żółtko zerówka lub jedynka
  • 3-4 łyżki roztopionego klarowanego masła
  • Olej rzepakowy rafinowany do smażenia (opcjonalnie)

 

Składniki na ciasto z mąki gryczanej* – wersja dla diabetyków i bezglutenowców o średnim indeksie glikemicznym:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody gazowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko zerówka lub jedynka
  • 5 łyżek roztopionego klarowanego masła
  • Olej rzepakowy rafinowany do smażenia (opcjonalnie)

*Mąkę gryczaną polecam do naleśników w wersji słonej.

 

Składniki na ciasto z mąki z ciecierzycy – wersja dla diabetyków i bezglutenowców o niskim indeksie glikemicznym:

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody gazowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 żółtka zerówki lub jedynki
  • 3-4 łyżki roztopionego klarowanego masła
  • Olej rzepakowy rafinowany do smażenia (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  • Jajka ubijamy na wysokich obrotach do momentu otrzymania puszystej jasnożółtej masy. Dodajemy mleko, wodę, mąkę, sól i miksujemy jeszcze przez chwilę na niższych obrotach do momentu połączenia składników. Następnie wlewamy roztopione, ostudzone masło i mieszamy łyżką, aż masło połączy się z pozostałymi składnikami (jeżeli masa jest zimna, po dodaniu masła mogą pojawić się grudki, ale bez obaw – znikną podczas smażenia). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
  • Rozgrzaną patelnie smarujemy cieniutko olejem rzepakowym, chochlą nabieramy ciasto (2/3 chocholi do cienkich naleśników i cała chochla do grubych naleśników) i sprawnym ruchem rozprowadzamy po patelni (zaczynamy nalewać z lewej strony i przechylając patelnie w prawą stronę, rozprowadzamy ciasto). Naleśniki smażymy ok. 2 minuty z jednej strony, po czym przerzucamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 1 minutę.

 

Powiązane przepisy:

Naleśniki orkiszowe z dżemem gruszkowo-figowym

Naleśniki gryczane ze szpinakiem, serem feta i pestkami słonecznika 

 

Naleśniki

Ciasto na naleśniki

1 Comment

  • comment-avatar
    rzesy 3 marca 2016 (20:22)

    Witam. Ile trwao napisanie tego wpisu?

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress