Sos Teriyaki

Sos na bazie sosu sojowego, japońskiego wina ryżowego mirin, soku z pomarańczy, imbiru, miodu, anyżu i cynamonu

 

Sos Teriyaki jest doskonałą marynatą do pieczonych i grillowanych mięs, ryb oraz warzyw. Zawartość sosu sojowego nadaje potrawom orientalnego charakteru, sos z pomarańczy słodyczy, a dodatek imbiru niepowtarzalną świeżość.

 

Kategoria: Sosy, Dipy, Marynaty

Kuchnia według stron świata: Japońska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegańska, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: 150 ml

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 4 łyżki słonego sosu sojowego
  • 3 łyżki Mirin*
  • 1 łyżka soku z cytryny lub cytryny
  • 1 cm-y korzeń imbiru (obrany i starty na tarce)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki anyżu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

* Mirin to japońska przyprawa, rodzaj wina ryżowego podobnego do sake, ale o mniejszej zawartości alkoholu i wysokiej zawartości cukru.

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy na minimalnym ogniu ok. 10-15 minut. Następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się imbiru.

 

Powiązane przepisy

Makaron Multikulti

Domowe sushi – Futomaki z pieczonym łososiem w słodkim sosie sojowym 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress