Makaron Multikulti

Włoski makaron farfalle (kokardki) z łososiem norweskim, szpinakiem i japońskim sosem teriayki

 

Mój mąż Maciej nie przepada za szpinakiem, ale w tej wersji obiad znika w trymiga  😛

 

Kategoria: Dania mączne → Makarony, Dania rybne i Owoce morza

Kuchnia według stron świata: Włoska, Japońska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 35 minut

 

Składniki:

  • 130 g ulubionego włoskiego makronu np. farfalle (kokardki)
  • 30 dag łososia
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez prasę)
  • Świeżo mielony pieprz i sól
  • Sos teriyaki:
    • 100 ml soku z pomarańczy
    • 4 łyżki słonego sosu sojowego
    • 3 łyżki Mirin*
    • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
    • 1 cm-y korzeń imbiru (obrany i starty na tarce)
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 1/4 łyżeczki anyżu
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Dodatki:
    • Sos sojowy słodki
    • 1 łyżka białego sezamu

* Dla diabetyków makaron razowy lub makaron ugotowany al dente o średnim indeksie glikemicznym  

** Mirin to japońska przyprawa, rodzaj wina ryżowego podobnego do sake, ale o mniejszej zawartości alkoholu i wysokiej zawartości cukru.

 

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na sos teriyaki przekładamy do rondelka i podgrzewamy na minimalnym ogniu ok. 10-15 minut. Następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się imbiru i odstawiamy do wystudzenia.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub normale, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki, wlewamy 3-4 łyżki ostudzonego sosu teryiaki i marynujemy rybsko najlepiej przez całą noc, a wersji ekspresowej 15-20 minut. Następnie dodajemy 3 łyżeczki majonezu, mieszamy delikatnie i smażymy na rozgrzanej patelni 2-3 minuty.
  • Szpinak wyciskamy z nadmiaru wody, przekładamy na drugą patelnię, dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, resztę sosu teryiaki, mieszamy i podgrzewamy, aż części sosu odparuje.
  • Sezam prażymy na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty tak, aby lekko się zarumienił. Uwaga! Pamiętajmy, aby sezamu za bardzo nie zjarać, bo będzie gorzki i niejadalny.
  • Na sam koniec łososia łączymy ze szpinakiem i podsmażamy jeszcze przez minutkę.

 

Sposób podania: Makaron przekładamy na talerz, na to układamy szpinak z łososiem, posypujemy uprażonym sezamem i polewamy słodkim sosem sojowym.

 

1 Comment

  • comment-avatar
    Zocha 1 października 2015 (15:39)

    Chyba muszę takie zrobić 😀

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress