Owsianka z karmelizowanymi gruszkami i figami

Płatki owsiane górskie z mlekiem oraz gruszkami i figami karmelizowanymi w cukrze i cydrze z dodatkiem masła

 

Dziś pierwszy dzień jesieni, więc tą piękną porę roku witamy pyszną owsianką…

 

Kategoria: Przystawki i Przekąski → Owsianki, Kaszki, Serki i Twarożki

Kuchnia według stron świata: Angielska

Kuchnia według diety: Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • 10 łyżek płatków owsianych zwykłych lub górskich
  • Przegotowana letnia woda
  • Pasteryzowane mleko krowie lub ulubione mleko roślinne
  • 2 twarde gruszki np. konferencja
  • 4 dojrzałe figi (jeżeli nie mamy pod ręką fig możemy je pominąć)
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka anyżu
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g cukru trzcinowego / 50 g ksylitolu / 40 g fruktozy
  • 50 ml cydru
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • Świeże oregano

 

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane zalewamy przegotowaną letnią wodą (wody powinno być 2 razy więcej niż płatków) i odstawiamy pod przykryciem na całą noc lub ewentualnie na parę godzin. Gdy płatki namiękną, odcedzamy przez sitko, wkładamy do rondelka, zalewamy mlekiem (tak aby przykryło płatki), wsypujemy sól i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Gruszki obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda i razem z figami kroimy w dużą kostkę, po czym skrapiamy sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały. Możemy zostawić 2 ćwiartki gruszek i fig do dekoracji. Cukier / ksylitol / fruktozę wsypujemy na rozgrzaną patelnie i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy cydr. Uwaga! Zachodzi tu reakcja wybuchowa, sok pryska na wszystkie strony, a cukier totalnie się rozdziela i powstają grudki. Nie przejmujemy się tym faktem, tylko spokojnie mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia cukru. W momencie gdy uzyskamy jednolitą strukturę dodajemy masło, czekamy do rozpuszczenia i na koniec ponownie mieszamy łychą, aby wszystkie składniki ładnie się nam połączyły. Wkładamy pokrojone gruszki i figi i karmelizujemy z każdej strony łącznie ok. 5 minut, tak aby karmel równo pokrył owoce.
  • Płatki migdałów prażmy na patelni na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, aby podprażyły się równomiernie z każdej stroni. Gdy migdały zaczną się rumienić, to znaczy, że są gotowe.
  • Na sam koniec skarmelizowane kawałki owoców przekładamy do podgotowanych płatków, dodajemy cynamon i anyż i mieszamy do połączenia składników.

 

Sposób podania: Owsiankę przekładamy do miseczek, układamy skarmelizowane ćwiartki gruszek i fig, posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i dekorujemy świeżym oregano.

 

Smacznej jesieni życzy 

 Joanna Dżej Dżej Lutoborska 

 

Owsianka z karmelizowanymi gruszkami i figami

Owsianka z karmelizowanymi gruszkami i figami

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress