Jesienna sałatka

Sałatka z pieczonymi burakami, jeżynami i kozim serem podana na rukoli ze słodko-kwaśnym dressingiem

 

Kategoria: Sałatki i Surówki

Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 70 minut (60 minut na upieczenie buraków)

 

Składniki:

  • 3 buraki średniej wielkości ok. 400 g
  • 100 g jeżyn
  • 200 g sera koziego (może być również pleśniowy)
  • Rukola
  • Gruboziarnista sól
  • Gruboziarnisty pieprz
  • Dressing:
    • 50 g jeżyn
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

  • Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni opcja góra-dół przez ok. 60 minut. Żeby sprawdzić czy buraki są gotowe możemy zrobić test patyczka – jeżeli patyczek gładko wchodzi w buraki to znaczy, że są wystarczająco miękkie. Gdy buraki wystygną, obieramy je ze skóry i kroimy na 3 milimetrowe plastry.
  • Dressing: Jeżyny rozgniatamy widelcem, przekładamy do rondelka, wlewamy ocet balsamiczny i podgrzewamy ok. 5-7 minut na małym ogniu. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy miód, musztardę, oliwę z oliwek i mieszamy do połączenia składników. Dla uzyskania gładkiej konsystencji dressing możemy przetrzeć przez sitko. 

 

Sposób podania: Na talerz kładziemy rukolę, na to buraczane plastry, kozi ser, jeżyny, polewamy słodko-kwaśnym dressingiem, a na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą. 

 

Jesienna sałatka

Jesienna sałatka z pieczonymi burakami

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress