Powidła śliwkowe z kakao i szczyptą chili

Sok z pomarańczy i nutka chili sprawia, że powidła te są jak dobry seks – słodkie i ostre zarazem.

 

Kategoria: Weki i Słoiki wszelkiej maści

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: ok. 900 g.

Czas przygotowania:  12 godzin  

 

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 100 g cukru trzcinowego lub 60 g fruktozy*
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • Sok z jednej pomarańczy
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanej chili

*Jeżeli śliwki są słodkie, cukrzydła możemy dodać w mniejszej ilości

 

Przygotowanie:

  • Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki przekładamy na patelnie lub do garnka o dużej powierzchni. Następnie dodajemy cukier/fruktozę, sok z pomarańczy i otartą skórkę z wyszorowanej i sparzonej wcześniej pomarańczy. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień do minimum i smażymy przez ok. 2 godziny, od czasu do czasu mieszając drewnianą łychą. Po tym czasie, wyłączamy gaz, dodajemy kakao, cynamon i chili, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na całą noc.
  • Następnego dnia całość ponownie zagotowujemy, zmniejszamy płomień i smażymy przez ok. 30-60 minut, do momentu odparowania soku i uzyskania konsystencji gęstych powideł.
  • Powidła możemy podać od razu lub zawekować. Jak to zrobić zapraszam do zakładki ABC gotowania „Jak przygotować weki”

 

Weki - Powidła śliwkowe 02

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress