Zupa krem z pieczonych papryk i pomidorów z serkiem mascarpone

Zupa krem na bazie bulionu warzywnego, papryk, pomidorów, cebuli, czosnku, soli, pieprzu i sproszkowanej papryki z dodatkiem oliwy z oliwek i serka mascarpone

 

Sezon paprykowo-pomidorowy w pełni, dlatego nie może zabraknąć przepisu na pyszny krem. Krem z papryk i pomidorów był jedyną zupą przyrządzaną przez mojego męża, w czasach, kiedy o gotowaniu nie miałam zielonego pojęcia i ani mi się śniło chwycić za łychę. Od pierwszej degustacji minęło 7 lat, a krem ten nadal zachwyca aromatem świeżych pomidorów i słodkością cebulki. Teraz oczywiście przyrządzam go sama :-)

 

Kategoria: Zupy

Kuchnia według stron świata: Polska, Włoska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska (bez serka mascarpone), Kuchnia Fit

 

Porcja: 1,5 l

Czas przygotowania: 70 minut

 

Składniki:

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • 4 papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 2-3 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • Dekoracja:
    • Oliwa z oliwek
    • Grubo zmielony czarny pieprz
    • Serek mascarpone
    • Świeże liście bazylii

 

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni z opcją termoobieg. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Papryki dzielimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek i razem z pomidorami oczyszczonymi z szypułek, układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut do momentu, aż brzegi papryk zaczną się zwęglać. Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym ok. 15-20 minut, do momentu lekkiego zrumienienia.
  • Upieczone warzywa (wraz z sokiem, który wyciekł podczas pieczenia) i podsmażoną cebulką z czosnkiem przekładamy do garnka, wlewamy bulion, przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut. Następnie wszystko miksujemy ręcznym blenderem i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się paprykowej i pomidorowej skórki. W razie potrzeby czynność możemy powtórzyć.

 

Sposób podania: Zupę przelewamy do talerzy, dodajemy po 1 łyżeczce oliwy z oliwek, pieprzymy grubo zmielonym czarnym pieprzem, na środek kładziemy po łyżce serka mascarpone i dekorujemy listkami bazylii.

 

Uwagi: Aby zachować smak lata na długie zimowe wieczory, krem możemy z powodzeniem zamrozić w specjalnych woreczkach lub zawekować w słoikach. Jak to zrobić, zapraszam do zakładki ABC gotowania „Jak przygotować weki?”.

Smacznego życzy

Joanna Dżej Dżej Lutoborska

Księga przepisów - Zupy - Zupa krem z pieczonych papryk i pomidorów 2

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress