Super owoc Granat!!!

Co to za owoc?, Do czego dodawać?, Właściwości granatu, Jak obierać?

 

Kategoria: ABC gotowania

 

Co to za owoc ten granat?

Podobno zakazanym owocem rajskiej jabłoni, nie było jabłko tylko granat. I musi tkwić w tym ziarenko prawdy, skoro nawet Persefona uległa pokusie zjedzenia granatu, podsuniętego przez Hadesa, boga krainy zmarłych. Z resztą tych, którzy nie mieli jeszcze okazji skosztować tego super owocu, nie trzeba długo namawiać. Granat to owoc wielkości jabłka o intensywnym, jednolitym, purpurowo-czerwonym kolorze z twardą, gładką i lśniącą skórką, kryjącą setki malutkich nasionek. Każde nasionko otacza słodko-kwaśny, soczysty, orzeźwiający miąższ o pięknej, ciemnoróżowej barwie. Granat to tradycyjny składnik między innymi kuchni gruzińskiej, tureckiej, izraelskiej i andaluzyjskiej. Sezon na granaty trwa od początku września do końca grudnia.

 

Do czego dodawać?

Zastosowanie granatów w kuchni jest bardzo szerokie. Można zjeść je od razu, dodać do sałatek, kuskusu czy kaszy jaglanej. Intensywny smak granatu świetnie współgra z lekką mdłością orzechów i migdałów. Ziarenka pięknie komponują się w deserach i wspaniale uzupełniają smak mięs – pasują zwłaszcza do eleganckich dań z baraniny, jagnięciny i wieprzowiny.. Na bazie wyciśniętego soku możemy przygotować różnorodne sosy, galaretki i sorbety. Z soku produkuje się również syrop o nazwie grenadyna, używany do herbaty, zamiast syropu malinowego lub jako składnik koktajli, zarówno alkoholowych, jak i bezalkoholowych. Z uwagi na dużą gęstość, syrop z grenadyny osiada na dnie szklanki, co pozwala na przygotowanie koktajli wielokolorowych jak np. Tequlia Sunrise.

 

Właściwości granatu

Nie bez powodu królowa Kleopatra, aby zachować swą piękną urodę, poza kąpielami w mleku i miodzie, raczyła się na swym królewskim stole, soczystymi owocami granatu. Właściwości granatów znane były już w starożytności, a chińscy lekarze uznawali sok z granatów za życiodajny nektar. A to wszystko za sprawą skoncentrowanej mieszanki składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, cynk, selen, miedź, witamin: C, E oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12) oraz kwasu foliowego. Afrodyta, bogini miłości i patronka granatu zadbała o to, aby ten super owoc stał się symbolem płodności – redukuje zaburzenia erekcji, pobudza libido, a zwolennicy afrodyzjaków dopatrują w granatach właściwości zwiększających doznania erotyczne. Jednak największą zaletą granatów są zawarte w nim polifenole, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów, a ponadto wykazują silne działanie przeciwutleniajace, co przyczynia się do hamowania powstawania w organizmie wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces starzenia skóry. Granaty łagodzą również problemy trawienne, objawy PMS i menopauzy, a dzięki działaniom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym przyśpieszają gojenie się zmian trądzikowych.

Tabela kalorii i wartości odżywczych dla granatu w 100 g produktu.

Kalorie

Białko

Węglowodany

Tłuszcze

Błonnik

Indeks glikemiczny

70

1

17,5

0,3

0,6

35

 

Jak obierać granat?

  1. Odcinamy górną część granatu tzw. koronę. Należy odciąć ją na tyle, aby było widać czerwone ziarenka.
  2. Kiedy górna część jest już odcięta możemy zauważyć, ze granat podzielony jest na 4 do 6 sekcji. Nacinamy łupinę wzdłuż każdej sekcji, a następnie odchylając na zewnątrz, oddzielamy od siebie poszczególne sekcje.
  3. Każdą pojedynczą sekcje umieszczamy nad miską, naciągamy, wpychając łupinę do środka i jednocześnie wypychając nasiona na zewnątrz. Te ziarenka, które zostały w łupinie delikatnie wyskrobujemy nożykiem Na koniec odciągamy z nasion wszystkie białe błonki.

 

Uwaga! Sok z granatów pozostawia trudne do usunięcia plamy, dlatego najlepiej obierać je w fartuszku.

 

Powiązane przepisy:

Kokosowa jaglanka z granatem i syropem klonowym 

Sałatka Bogów 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress