Spaghetti Bolognese

Makaron spaghetti z sosem bolońskim, parmezanem i świeżą bazylią

 

Kategoria: Dania mączne → Makarony, Dania mięsne → Mięsa różne

Kuchnia według stron świata: Włoska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 40 minut

 

Składniki:

  • Makaron
    • 130 g spaghetti*
    • 1 łyżeczka soli
  • Sos boloński:
    • 125 g mięsa mielonego wołowego
    • 125 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 puszka krojonych pomidorów ok. 400 g
    • 5 suszonych pomidorów (pokrojone na drobne kawałki)
    • 1 biała cebula (posiekana na kawałki)
    • 1 średnia marchewka (starta na tarce o grubych oczkach)
    • 1 łodyga selera naciowego (pokrojony na kawałki) – opcjonalnie
    • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez prasę)
    • 3 łyżeczki soli (1 łyżeczka do mięsa i 2 łyżeczki do sosu pomidorowego)
    • 1 łyżeczka pieprzu (1/2 łyżeczki do mięsa i ½ łyżeczki do sosu pomidorowego)
    • 2 łyżeczki cukru / 2 łyżeczki ksylitolu / 1 łyżeczka fruktozy
    • 1 płaska łyżka suszonego oregano
    • 1 płaska łyżka suszonej bazylii
    • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
    • 50-60 ml czerwonego wina
    • 2 łyżki klarowanego masła
  • Dekoracja:
    • 30 g twardego sera np. parmezan, grana padano, pecorino (startego na tarce o grubych lub małych oczkach)
    • Prażona cebulka (opcjonalnie)
    • 6 listków świeżej bazylii do dekoracji

* Dla diabetyków makaron razowy lub makaron ugotowany al dente o średnim indeksie glikemicznym

 

Przygotowanie:

  • Makaron:
    • Makron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
  • Sos boloński:
    • Masło klarowane rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut na średnim gazie, mieszając od czasu do czasu drewnianą łychą, aby cebulka nam się nie przypaliła. Po wstępnym usmażeniu, 1/3 cebulki przekładamy do rondelka, a resztę pozostawiamy na patelni.
    • Mięso mielone przekładamy do miski, solimy, pieprzymy i mieszamy rękoma do połączenia składników. Następnie dodajemy do wstępnie usmażonej cebulki, a na sam koniec wrzucamy startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Całość mieszamy i smażymy na średnim gazie ok. 10-15 minut, aż mięso pięknie się nam zarumieni i nabierze pięknego cebulowego aromatu. W trakcie smażenia mięso możemy rozdzielić drewnianą łyżką na mniejsze kawałki.
    • Do rondelka z resztą cebulki dodajemy pomidory z puszki, pokrojone suszone pomidory, sól, pieprz, Cukier (ksylitol lub fruktozę), oregano, bazylię, oliwę z suszonych pomidorów i dusimy ok. 10 minut do momentu, aż część pomidorowego sosu nam się zredukuje.
    • Gdy sos pomidorowy będzie zredukowany, a mięso przypieczone, przelewamy sos do mięsa, dodajemy czerwone wino, mieszamy i dusimy ok. 5-10 minut, aż część wina wyparuje.

 

Sposób podania: Makaron wykładamy na talerz (dla lepszego efektu wizualnego polecam głęboki talerz do makaronu), na środek wlewamy sos boloński, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

 

Smacznego życzy

Joanna Dżej Dżej Lutoborska

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress