Sos Bolognese (Sos Boloński)

Sos na bazie mielonego mięsa wołowego i wieprzowego, zestawu warzyw: cebula, czosnek, marchewka, seler naciowy i pomidory oraz oliwy, bazylii, oregano i czerwonego wina

 

Kategoria: Sosy, Dipy, Marynaty

Kuchnia według stron świata: Włoska

Kuchnia według diety: Bezglutenowa

 

Porcja dla 2 osób

Czas przygotowania: 40 minut

Sos boloński używany do: makaronów (spaghetti bolognese, lasagne) i zapiekanek

 

 Składniki:

  • 125 g mięsa mielonego wołowego
  • 125 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów ok. 400 g
  • 5 suszonych pomidorów (pokrojone na kawałki)
  • 1 biała cebula (posiekana na kawałki)
  • 1 średnia marchewka (starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łodyga selera naciowego (pokrojony na kawałki) – opcjonalnie
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez prasę)
  • 3 łyżeczki soli (1 łyżeczka do mięsa i 2 łyżeczki do sosu pomidorowego)
  • 1 łyżeczka pieprzu (½ łyżeczki do mięsa i ½ łyżeczki do sosu pomidorowego)
  • 2 łyżeczki cukru / 2 łyżeczki ksylitolu / 1 łyżeczka fruktozy
  • 1 płaska łyżka suszonego oregano
  • 1 płaska łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 50-60 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki klarowanego masła

 

 Przygotowanie:

  • Masło klarowane rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut na średnim gazie, mieszając od czasu do czasu drewnianą łychą, aby cebulka nam się nie przypaliła. Po wstępnym usmażeniu, 1/3 cebulki przekładamy do rondelka, a resztę pozostawiamy na patelni
  • Mięso mielone przekładamy do miski, solimy, pieprzymy i mieszamy rękoma do połączenia składników. Następnie dodajemy do wstępnie usmażonej cebulki, a na sam koniec wrzucamy startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Całość mieszamy i smażymy na średnim gazie ok. 10-15 minut, aż mięso pięknie się nam zarumieni i nabierze pięknego cebulowego aromatu. W trakcie smażenia mięso możemy rozdzielić drewnianą łyżką na mniejsze kawałki.
  • Do rondelka z resztą cebulki dodajemy pomidory z puszki, pokrojone suszone pomidory, sól, pieprz, cukier (ksylitol lub fruktozę), oregano, bazylię, oliwę z suszonych pomidorów i dusimy ok. 10 minut do momentu, aż część pomidorowego sosu nam się zredukuje.
  • Gdy sos pomidorowy będzie zredukowany, a mięso przypieczone, przelewamy sos do mięsa, dodajemy czerwone wino, mieszamy i dusimy ok. 5-10 minut, aż część wina wyparuje.

 

Powiązane przepisy:

Spaghetti Bolognese

 

Sos Boloński

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress