Mus jabłkowy z pomarańczą

Idealny mus do mięs, szarlotki i naleśników  :-)

 

Kategoria: Weki i słoiki wszelkiej maści

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: na ok. 600 g

Czas przygotowania: 90 minut

 

Składniki:

  • 1 kg jabłek (antonówka, szara reneta, idared)
  • 50 g cukru / 50 g ksylitolu / 25 g fruktozy (jeżeli jabłka są wyjątkowo kwaśne cukrzydła dodajemy 2 razy więcej)
  • Sok z polówki pomarańczy
  • Sok z połówki cytryny
  • Skórka z 1/4 pomarańczy
  • Skórka z 1/4 cytryny

 

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plastry (ogryzek wyrzucamy), przekładamy do garnka, dodajemy cukier (ksylitol lub fruktozę), sok z owoców razem z miąższem, startą skórkę z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy i cytryny, zagotowujemy, następnie skręcamy płomień do minimum i gotujemy ok. 1 h do momentu, aż sok z owoców częściowo wyparuje i powstanie gęsty mus. W trakcie gotowania możemy od czasu do czasu zamieszać zawartość garnka. Zdejmujemy jabłka z ognia i czekamy do ostygnięcia. Mus jabłkowy możemy podać od razu lub zawekować. Jak to zrobić zapraszam do zakładki ABC gotowania „Jak przygotować weki?”

 

Jeżeli nie znasz któregoś z produktów, zawartych w przepisie, zapraszam po więcej szczegółów do Zakładki Kącik Ciekawskiego Smakosza – Słowniczek Smakosza.

 

Powiązane przepisy

Torcik z musem jabłkowym na czarnym ryżu

 

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress