Hummus ekspresowy i Hummus dla wymagających

Pasta na bazie ciecierzycy, pasty tahini, cytryny, czosnku i soli

 

Kategoria: Przystawki i Przekąski → Pasty 

Kuchnia według stron świata: Libańska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 3 osób

Czas przygotowania: 15 minut (hummus ekspresowy), 60 minut + 10 godzin na namoczenie ciecierzycy (hummus dla wymagających)

 

Hummus ekspresowy

Składniki:

  • 350 g ciecierzycy (cieciorki) w zalewie – 270 g po odsączeniu
  • 3 płaskie łyżki pasty sezamowej Tahini
  • ½ ząbka czosnku przeciśniętego przez prasę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 40-50 ml lodowatej wody
  • Dekoracja:
    • Papryka ostra, papryka słodka według uznania
    • Oliwa z oliwek według uznania
    • Pietruszka / kolendra według uznania
  • Dodatek: Pita / Maca / Grissini (paluszki chlebowe)

 

Przygotowanie:

  • Do przygotowania hummusu potrzebny nam będzie blender z ostrzem w kształcie litery S o dużej mocy (dla porównania mój blender ma moc 700 W). Blendowanie ciecierzycy może „zamulić” blender o małej mocy.
  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy na sitku. Przekładamy do blendera, dodajemy pastę sezamową, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i miksujemy wszystko kilka minut. Następnie wlewamy lodowatą wodę i miksujemy jeszcze przez chwilę do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Jeżeli pasta jest za gęsta, dolewamy wody i ponownie blendujemy.

 

Sposób podania: Gotowy hummus przekładamy do miseczki, posypujemy papryką, polewamy oliwą i dekorujemy pietruszką lub kolendrą. Podajemy z chlebkiem pita, macą lub z grissini (paluszkami chlebowymi).

 

Hummus dla wymagających

Składniki:

  • 100 g suchej ciecierzycy (cieciorki) – 270 g po namoczeniu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 płaskie łyżki pasty sezamowej Tahini
    • 25 g ziaren sezamu
    • 1-2 łyżki oleju z pestek winogron
    • ½ łyżeczki płynnego miodu
  • ½ ząbka czosnku przeciśniętego przez prasę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 40-50 ml lodowatej wody
  • Dekoracja:
    • Papryka ostra, papryka słodka według uznania
    • Oliwa z oliwek według uznania
    • Pietruszka / kolendra według uznania
  • Dodatek: Pita / Maca / Grissini (paluszki chlebowe)

 

Przygotowanie:

  • Do przygotowania pasty tahini i hummusu potrzebny nam będzie blender z ostrzem w kształcie litery S o dużej mocy (dla porównania mój blender ma moc 700 W). Przy użyciu blendera o małej mocy nie uzyskamy odpowiednio gładkiej konsystencji pasty tahini, a dodatkowo blendowanie ciecierzycy może „zamulić” blender.
  • Ciecierzycę opłukujemy pod zimną wodą, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy ½ łyżeczki soli i odstawiamy na 10-12 godzin, aby przed rozpoczęciem procesu gotowania, cieciorka dobrze się wymoczyła. Wody powinno być przynajmniej 2 razy więcej niż ciecierzycy, ponieważ w trakcie moczenia zwiększa ona swoją objętość.
  • Po upływie wyznaczonego czasu cieciorkę odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 45 minut do momentu, aż nasiona staną się miękkie i będzie można z łatwością rozgnieść je w palcach. Nasiona powinny być maślane w środku, nie mogą być białe i suche. Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana to hummus okaże się klapą.
  • W międzyczasie przygotowujemy pastę sezamową. Sezam prażymy na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty tak, aby lekko się zarumienił. Uwaga! Pamiętajmy, aby sezamu za bardzo nie zjarać, bo będzie gorzki i niejadalny. Gdy sezam ostygnie, przesypujemy go do blendera i blendujemy – w pierwszym etapie do uzyskania konsystencji kleistego piachu, następnie docelowo na gładką masę. Na początku blendowania sezam osadza się na ściankach blendera, więc w trakcie musimy go zeskrobywać łyżką, od kilku do kilkunastu razy, w zależności od mocy naszego blendera. Gdy sezam przybierze konsystencję kleistego piachu, dodajemy olej z pestek winogron oraz miód i blendujemy dalej do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
  • Ciecierzycę odsączamy na sitku z zalewy. Przekładamy do blendera, dodajemy pastę sezamową, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i miksujemy wszystko kilka minut. Następnie wlewamy lodowatą wodę i miksujemy jeszcze przez chwilę do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Jeżeli pasta jest za gęsta, dolewamy wody i ponownie blendujemy.

 

Sposób podania: Gotowy hummus przekładamy do miseczki, posypujemy papryką, polewamy oliwą i dekorujemy pietruszką lub kolendrą. Podajemy z chlebkiem pita, macą lub z grissini (paluszkami chlebowymi).

Smacznego życzy

Joanna Dżej Dżej Lutoborska

Hummus

Hummus

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress