Winegret malinowy

Sos na bazie oliwy z oliwek, cytryny, musztardy, miodu i syropu malinowego

 

Kategoria: Sosy, Dipy, Marynaty

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska, Dieta Fit

 

Porcja: na 100 ml

Czas przygotowania: 5 minut

 

Składniki:

  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oleju lnianego*
  • 2 łyżki soki z cytryny
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • 4 łyżeczki syropu malinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

 * Część oliwy z oliwek zastąpiłam olejem lnianym, ze względu na zawarte w nim idealne proporcje kwasów omega-3 i omega-6.

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, szczelnie zakręcamy i potrząsamy energicznie kilka-kilkanaście razy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Powiązane przepisy:

Sałatka Bogów

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress