Tatar ze śledzia na pumperniklu

Drobno posiekany filet śledziowy z dodatkiem jajek, warzyw i przypraw podany na razowym chlebie z mąki żytniej z dodatkiem miodu

 

Kategoria: Dania rybne i owoce morza, Przystawki i Przekąski → Kanapki i Grzanki

Kuchnia według stron świata: Polska

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa (bez pumperniklu), Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: 25 minut

 

Składniki:

  • 4 filety śledziowe ok. 200 g. (pokrojone w drobną kosteczkę)
  • 1 średnia czerwona cebula (drobno posiekana)
  • 1 jabłko (starte na tarce o grubych oczkach)
  • 5 rzodkiewek (drobno pokrojone) – opcjonalnie
  • 2 ogórki kiszone (obrane ze skóry i drobno pokrojone)
  • 2 grzyby marynowane (drobno pokrojone)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo i drobno pokrojone)
  • ½ pęczek koperku (drobno posiekany)
  • 2 łyżki majonezu lub 2 łyżki śmietany 18% lub 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka ksylitolu lub ½ łyżeczki fruktozy
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 500 g okrągłego pumperniklu, ok. 60 kawałków o średnicy 4,5 cm

 

Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Zostawiamy jedynie 1/3 posiekanego koperku do dekoracji.

 

Sposób podania: Tatar dzielimy na mniejsze porcje ok. 1,5 łyżeczki, układamy na okrągłym pumperniklu i posypujemy odrobiną koperku. Podajemy na dużym talerzu lub na tacy.

Jeżeli nie znasz któregoś z produktów, zawartych w przepisie, zapraszam po więcej szczegółów do Zakładki Kącik Ciekawskiego Smakosza – Słowniczek Smakosza

Smacznego życzy

Joanna Dżej Dżej Lutoborska

Tatar ze śledzia

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress