• Sałatka

Sałatka Bogów :-)

Sałatka z winogronami, granatem i orzeszkami pini podana na roszponce z dodatkiem winegretu malinowego

 

Kategoria: Sałatki i Surówki

Kuchnia: Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • 50-60 g roszponki
  • 300 g winogron czerwonych lub zielonych bezpestkowych
  • 1 granat
  • 30-40 g orzeszków pini / 30-40 uprażonych pestek słonecznika
  • Winegret malinowy:
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka oleju lnianego
    • ½ łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 1 łyżeczka syropu malinowego
    • Odrobina soli i pieprzu
    • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  • Roszponkę myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty lub papierowym ręcznikiem.
  • Winogrona czerwone, myjemy kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Winogrona czerwone zdecydowanie lepiej komponują się w tej sałatce, ale z uwagi na pestki wymagają więcej czasu na przygotowanie i pod tym względem lepsze są winogrona zielone, bezpestkowe.
  • W granacie odcinamy górną część tzw. koronę. Należy odciąć ją na tyle, aby było widać czerwone ziarenka. Kiedy górna część jest już odcięta możemy zauważyć, ze granat podzielony jest na 4 do 6 sekcji. Nacinamy łupinę wzdłuż każdej sekcji, a następnie odchylając na zewnątrz, oddzielamy od siebie poszczególne sekcje. Każdą pojedynczą sekcję umieszczamy nad miską, naciągamy, wpychając łupinę do środka i jednocześnie wypychając nasiona na zewnątrz. Te ziarenka, które zostały w łupinie delikatnie wyskrobujemy nożykiem. Na koniec odciągamy z nasion wszystkie białe błonki. Więcej na temat samego owocu granatu możecie poczytać w zakładce ABC gotowania „Super owoc Granat”
  • Z orzeszkami pini w zasadzie nic nie musimy robić, tyle że cena orzeszków może niektórych przerazić. Dlatego dobrą alternatywą są pestki słonecznika, które prażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez kilka minut, do momentu lekkiego zarumienienia, a następnie odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
  • Wszystkie składniki na malinowy winegret umieszczamy w słoiczku, szczelnie zakręcamy i potrząsamy energicznie kilka-kilkanaście razy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Sposób podania: Roszponkę wykładamy na talerz, na to układamy winogrona, posypujemy pestkami granatu i orzeszkami pini, a na koniec polewamy malinowym winegretem.

Sałatka

Sałatka

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress