Klasyczny puszysty biszkopt

Lekkie ciasto na bazie mąki pszennej, jaj i cukru jako baza do ciast i tortów

 

Kategoria: ABC gotowania

 

Porcja na: 3 biszkopty o średnicy 25 cm i wysokości 1,5-2 cm

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki:

  • 7 jajek (7 białek i 7 żółtek)
  • 100 g drobnego cukru / 100 g ksylitolu / 50 g fruktozy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki octu winnego
  • 130 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 40 g mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni C opcja góra-dół. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  • Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do miski i ubijamy mikserem lub robotem kuchennym na dużych obrotach (4 bieg w 4 stopniowej skali). Po ok. 30 sekundach, gdy białka zaczną się lekko pienić dodajemy sól i ocet winny. Ubijamy dalej i po ok. 2-2,5 minutach, gdy białka uzyskają konsystencję piany, dodajemy po 1 łyżce cukru, nie przerywając ubijania. Kolejną łyżkę cukru wsypujemy, gdy poprzednia zostanie dobrze wmieszana w puszystą masę. Tak samo postępujemy z żółtkami.
  • Mąkę przesiewamy, wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki, do momentu połączenia składników.
  • Puszystą masę od razu przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, do momentu, aż wierzch lekko się przyrumieni.
  • Po upieczeniu, biszkopt od razu wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i pozostawiamy w tortownicy do ostygnięcia ok. 1,5-2 h. Po wystudzeniu, delikatnie otwieramy obręcz, a sam biszkopt oddzielamy od ścianek tortownicy za pomocą noża. Odwracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier.
  • Wystudzony biszkopt dzielimy za pomocą noża strunowego na 3 blaty o grubości ok. 1,5-2 cm

 

Klasyczny biszkopt

 

Klasyczny biszkopt

 

 

ABC gotowania - Klasyczny biszkopt 4

 

 

3 Comments

  • comment-avatar
    Jojanka 2 września 2015 (10:44)

    Biszkopt nigdy mi nie wychodzi…winę zwalam na mój gazowy piekarnik bez termoobiegu;) ale w wolnej chwili (jak dzieci podrosną czyli za jakies 3 do 4 lat;P) z przyjemnością wypróbuję Twoj przepis!

  • comment-avatar
    Joanna Lutoborska 2 września 2015 (11:11)

    Zapraszam :) Nie mam doświadczenia z gazowym piekarnikiem, ale w moim elektrycznym przy pieczeniu biszkoptów nie używam termoobiegu. Swoją drogą biszkopty mają to do siebie, że są kapryśne :) Nie ma się co przejmować :)

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress