• Bulion warzywny

Bulion warzywny

Wywar z warzyw jako baza do zup i potraw

 

Kategoria: ABC gotowania

Kuchnia według diety: Dla Diabetyków, Bezglutenowa, Wegetariańska, Wegańska, Kuchnia Fit

 

Porcja: na ok. 1,5 l

Czas przygotowania: 80 minut

 

Składniki:

  • 2 l przegotowanej wody
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • ¼ średniej wielkości selera
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 listków jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzeń imbiru
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 

 

Przygotowanie:

  • Warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek obieramy. Następnie wszystkie warzywa, poza czosnkiem kroimy na większe kawałki i razem z przyprawami wrzucamy do garnka z wodą.
  • Warzywa gotujemy pod przykryciem na średnim gazie ok. 1,5 godziny, aż zmiękną i oddadzą swój smak i aromat bulionowi. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Bulion możemy wykorzystać od razu lub zamrozić w specjalnych woreczkach.

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress