Aksamitne puree ziemniaczane

Ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę z dodatkiem masła, mleka, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

 

Kategoria: ABC gotowania

Kuchnia według diety: Bezglutenowa, Wegetariańska

 

Porcja: dla 2 osób

Czas przygotowania: 25-35 minut

Puree ziemniaczane używane jako dodatek do: mięs

 

Składniki:

  • 400 g ziemniaków o jednakowej wielkości (najlepiej małych lub średnich)
  • 30 g masła*
  • 90 ml pasteryzowanego mleka 3,2%*
  • ½ łyżki soli do gotowania
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

* Jeżeli chcemy uzyskać bardziej maślaną wersję puree, dodajemy 40 g masła i 80 ml mleka

 

Przygotowanie:

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 20-30 minut (w zależności od wielkości i gatunku ziemniaka) – obrane lub w mundurkach (w mundurkach zachowują więcej wartości odżywczych). Miękkość ziemniaków sprawdzamy widelcem. Jeżeli widelec bez oporu zanurza się w ziemniaku, to znaczy że jest gotowy. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, chwilkę studzimy, obieramy (jeżeli gotujemy w mundurkach) i kroimy na części. Wkładamy ponownie do garnka i podgrzewamy chwilę ok. 1-2 minuty, aby pozbyć się nadmiaru wody. Mieszamy drewnianą łyżką i pilnujemy, aby nie przywarły do dna.
  • Ugotowane i obrane ziemniaki przepuszczamy przez prasę o drobnych dziurkach (wtedy mamy pewność, że ziemniaki nie będą grudkowate) i ponownie umieszczamy w garnku.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i gotujemy przez chwilę. Następnie wlewamy do garnka z ziemniakami i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
  • Innym sposobem na uzyskanie aksamitnego puree, ale w lejącej postaci jest zblendowanie ziemniaków z mlekiem, z masłem i przyprawami za pomocą ręcznego blendera. Ze względu na konsystencję, tak przygotowane ziemniaki podajemy w oddzielnej miseczce.

 

Brak komentarzy

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress